Asociația Culturală „Istoria din casă în casă” este o asociație non-profit, neafiliată politic, care își propune să construiască o comunitate educațională și culturală și, în același timp, cu ajutorul noilor media și al tehnologiei, să ofere o platformă virtuală educațională deschisă, dedicată tinerilor, cu precădere elevi și studenți, pasionați de istorie, dornici să identifice și să analizeze profesionist istoria locului lor, a familiei lor, a artefactelor specifice unei anumite epoci istorice. De asemenea, ne dorim să descoperim împreună eroi necunoscuți, aspecte inedite ale istoriei contribuind prin toate acestea la completarea și valorificarea patrimoniului istoric național atât material cât și imaterial.
Din cauza volumului imens de informații, cu precădere din mediul online există și riscul ca acestea să fie incorecte, inadecvate sau incomplete, tocmai de aceea venim în ajutor și ne propunem, cu sprijinul celor mai buni specialiști în domeniu, să vă aducem în atenție informații istorice valide, documentate și riguros analizate, dar și să oferim instrumentele și competențele necesare pentru a gestiona sursele istorice.
Pornind de la istoria caselor și familiilor noastre, ne propunem nu doar să punem bazele unei arhive generoase de artefacte și elemente care țin de patrimoniul imaterial, ci și să le contextualizăm și analizăm istoric, profesionist și riguros alături de specialiști în domeniu și să le facem accesibile unui public cât mai larg, adică, să ducem istoria, educația și cultura din casă în casă.
Într-o măsură la fel de importantă, ne dorim să le oferim tinerilor posibilitatea să se exprime creativ și să își dezvolte spiritul critic, analitic, pasiunea pentru istorie și, împreună, să construim căile de înțelegere a secolului al XX-lea, în special prin intermediul obiectelor cotidiene, în fond, istoria începe cu fiecare dintre noi.
Și tu ai istorie acasă…fii un Sherlock contemporan și hai să o descoperim împreună!
Principalele obiective ale Asociației:
- Recuperarea memoriei trecutului prin mărturii, interviuri, testimoniale dar și artefacte ale vieții cotidiene;
- Identificarea unor povești inedite prin istoricul unor clădiri sau monumente atipice;
- Încurajarea tinerilor, în special elevi și studenți, pasionați de istorie să participe la îmbogățirea și valorificarea patrimoniului istoric;
- Învățarea unor metode de analiză, dezvoltarea spiritului critic și analitic al surselor, competențe vitale în perioada contemporană, necesare pentru a face față provocărilor abundenței informațiilor;
- Promovarea culturii și educației prin activități culturale, ateliere, cursuri, conferințe, concursuri, publicații etc.
- Editarea de materiale informative, proiecte sau publicații educative și culturale;
- Facilitarea accesului la istorie, educație și cultură prin intermediul mediului online și nu numai;
- Încurajarea dialogului intercultural și participativ;
- Organizarea atelierelor și cluburilor;
- Susținerea procesului de învățare prin organziarea unor cursuri de pregătire, școli de vară, schimburi de experiență, colaborări cu instituții și organizații de cultură, concursuri și alte activități conexe.
- Atenția noastră se concentrează cu precădere asupra istoriei contemporane, cu precădere aspectele de istorie orală și istorie socială dar orice contribuții, sugestii sau propuneri de teme din alte perioade sau arii istorice sunt binevenite.
Prin ce ne deosebim?
Elementele de noutate pe care le aducem sunt, pe de o parte abordarea noastră complexă față artefactele pe care le descoperim, pe de altă parte, interacțiunea și aprecierea noastră față de oamenii cu care interacționăm. Tocmai de aceea ne propunem să ducem pasiunea pentru istorie la un alt nivel și să vă invităm alături de noi să descoperim ineditul caselor și familiilor noastre.
Spre deosebire de platformele online existente care lucrează tot cu artefacte din diferite perioade istorice, Asociația Culturală „Istoria din casă în casă” redă istoria prin intermediul artefactelor și nu se limitează doar la a expune istoria unui artefact. În fapt, ne propunem să reconstituim istoria secolului al XX-lea cu ajutorul obiectelor, istoriilor și poveștilor cotidiene și să îi ajutăm pe tineri și nu numai să descopere în acest fel lucruri noi despre ei, despre familia lor, despre țara lor.
Echipa noastră:

DANIELA POPESCU
Președinte & Fondator
Daniela este președintele și fondatorul asociației și este specialist în istorie contemporană și relații internaționale. Este doctor în istorie al Școlii Doctorale din cadrul Facultății de Istorie, Universitatea din București, a urmat programul de masterat în domeniul istoriei și cel de licență în domeniul relațiilor internaționale și studiilor europene în cadrul Universității din București. Este cercetător și expert în cadrul mai multor proiecte de cercetare din București, Cluj și Sibiu.
Deși zona de specializare și domeniile de interes cuprind istoria secolului al XX-lea – cu precădere anii interbelici și începutul perioadei comuniste din România – relațiile internaționale, studiul minorităților, al regimurilor nedemocratice, totuși, pasiunea pentru studiul și înțelegerea vieții cotidiene și al istoriei orale, determinarea de a găsi modalități de a valorifica patrimoniul material și imaterial și, desigur, dorința de a aduce istoria în casele oamenilor au fost cele care au stat la baza înființării asociației.

MIRUNA VALENTINA BĂCAN
Coordonator Grafică & Design
Miruna este absolventă a programului de licență din cadrul Facultății de Istorie, precum și a programului de master „Istoria Comunismului în România” din cadrul aceleiași facultăți. În ceea ce privește latura academică, zona de interes a Mirunei este accidentul de la Cernobîl și implicațiile acestuia în România, un subiect puțin cercetat și dezbătut până acum. În același timp, pasiunea pentru poveștile mai puțin cunoscute ale oamenilor au adus-o în echipa noastră, ocupându-se de partea creativă în cadrul asociației prin conturarea istorisirilor din spatele obiectelor, dar și ale oamenilor, precum și prin coordonarea departamentului de grafică și design.

ALEXANDRA-ȘTEFANIA NECULA
Coordonator Social-Media
Alexandra face parte din echipa asociației încă din primele zile ale nașterii acestui proiect și este absolventă a Facultății de Istorie, Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene și masterandă în cadrul programului de Tehnici Diplomatice. Pasiunea Alexandrei pentru istorie este încă din copilărie, de aceea, căutarea și analiza obiectelor reprezintă o aventură foarte frumoasă pe care e dispusă să o încerce ori de câte ori are ocazia. Ne mândrim că printre multele abilități pe care le are, Alexandra este și o fire comunicativă, deschisă pentru noi provocări iar optimismul este punctul ei forte.

ALEXANDRA COJOCARU
Coordonator Ateliere & Webinarii
Alexandra este absolventă a programului de licență Relații Internaționale și Studii Europene și a programului de master Tehnici Diplomatice din cadrul Facultății de Istorie al Universității din București, în prezent doctorandă în cadrul aceleiași facultăți. Alexandra are ca domenii de interes propaganda în cel de-al Doilea Război Mondial, istoria Holocaustului, soluționarea conflictelor și gestionarea crizelor, psihologia politică, studiul minorităților în secolul al XX-lea, însă interesul și pasiunea pentru viața cotidiană și aspectele mai puțin cunoscute ale istoriei îi oferă entuziasmul pentru lecțiile inedite de istorie pentru elevi și nu numai. În trecut, Alexandra s-a implicat în numeroase activități educaționale non-formale, în cadrul unor instituții și organizații precum CTBTO (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization), Comisia Națională a României pentru UNESCO, Universitatea din București.

CLAUDIA LĂCRĂMIOARA IOANA BĂLAN
Coordonator organizare evenimente
Claudia este absolventă a secției de Relații Internaționale și Studii Europene, din cadrul Facultății de Istorie, Universitatea din București și masterandă a programului de master Istoria și Practica Relațiilor Internaționale din cadrul aceleiași facultăți. Claudia este pasionată de istoria românească a secolului al XX-lea, de diplomație, dar domeniile ei de interes și aptitudinile personale o determină să se implice în numeroase acțiuni de voluntariat, inclusiv în cadrul Muzeului Național de Istorie a României. Ne bucură să împartă cu noi hobby-urile ei, printre care se numără lectura și pictura.

ȘTEFANIA NICHITA
Responsabil voluntariat
Ștefania ne mărturisește că activitățile în cadrul asociației au avut un impact major pe care l-a avut asupra studenției, carierei profesionale, dar mai ales dezvoltării pe plan personal și ne bucură enorm. Ștefania a absolvit programul de licență Relații Internaționale și Studii Europene, din cadrul Facultății de Istorie din București și urmează programul de master Tehnici Diplomatice tot în cadrul aceleași facultăți, iar unul dintre numeroasele motive pentru care a ales să facă parte din familia, nu doar asociația, Istoria din Casă în Casă este fascinația pentru istoria vieții cotidiene. De-a lungul timpului a avut diferite pasiuni și hobby-uri, însă o constantă care nu a fost abandonată niciodată din temele ei de interes a fost istoria, mai ales cum ne poate ajuta și ce impact are asupra prezentului.

OANA MARIA ANDREI
Administrator site & blog
Oana este membră a asociației încă de la fondarea sa fiind cea care a creat primul nostru pas în online, blogul nostru, și care apoi s-a ocupat de administrarea meticuloasă a site-ului. Oana a absolvit programul de licență Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Facultății de Istorie a Universității din București și urmează un master de Relații Internaționale și Diplomație la Schiller International University din Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, printre pasiunile sale se numără implicarea în comunitate, fapt care a determinat-o să fie din prima zi implicată în asociație. Aici ea îmbină fotografia cu istoria și cu tehnologia, ajutând la dezvoltarea asociației în mediul online.

SMARANDA DUMITRU
Coordonator funsraising & marketing
Smaranda este studentă a Facultății de Istorie, Universitatea din București. Din punct de vedere academic, Smaranda are ca domenii de interes viața cotidiană românească în anii interbelici, sistemul educațional, dar și segmentul de tineret din aceeași perioadă. Pasionată de istorie încă din copilărie datorită poveștilor spuse de bunici, a decis că asociația noastră este mediul unde poate valorifica această înclinație. De asemenea, activitatea de voluntariat desfășurată în ultimul an în diverse organizații a ajutat-o să își dezvolte noi abilități în zona de marketing, proiecte și fundraising, dar și să devină mai organizată și să găsească soluții în situații-limită.
RAREȘ TATU
Editare & tehnoredactare
Rareș este cel mai tânăr membru al echipei noastre și este elev în cadrul Colegiului Național B.P. Hasdeu din Buzău. Creativ, pasionat de ciclism, de plimbările pe munte și de jocurile video este determinat să aibă o carieră de succes în domeniul IT. Cu toate acestea, istoria îl fascinează tocmai prin aspectele mai puțin cunoscute ale vieții cotidiene, prin detaliile ascunse în obiecte iar dovadă pentru noi este tocmai numărul impresionant de artefacte pe care le-a colecționat și le-a pus la dispoziția asociației.

VLAD GĂGEAN
Rights & permissions
Vlad este student în anul III la Facultatea de Istorie a Universității din București, în cadrul programului Relații internaționale și Studii europene. Pasiunea lui pentru istorie este orientată spre istoria românească și universală de secol XX. Subiectul preferat este cel care vizează istoria monarhiei din România. Îi place să facă voluntariat, să cunoască oameni noi și să folosească orice experiență ca un prilej de dezvoltare și evoluție.
Reguli
- Identificați un obiect, artefact istoric (exemple: fotografii, scrisori, uniforme, accesorii, hărți, jurnale, obiecte decorative, accesorii etc.) și, pornind de la acesta, identificați o temă (exemple: viața cotidiană și petrecerea timpului liber în perioada comunistă/interbelică; obiectele decorative în Epoca de Aur; viața de elev corelată cu învățământul în perioada comunistă, forme de rezistență prin cultură, sărbătorile religioase și laice în perioada comunistă, starea de spirit de pe front; învățământul în perioada interbelică; moda în perioada interbelică etc.) pe care o propuneți spre analiză sau, pur și simplu, un testimonial al deținătorilor despre artefactul identificat.
- Fotografiați (scanați, după caz) artefactele cu un fundal neutru, la o rezoluție de min. 100 dpi, format .JPG sau .PNG.
- În cazul documentelor, ziarelor, revistelor sau cărților, dacă acestea depășesc un număr de 10 pagini este de preferat ca formatul acestora să fie .PDF
- Puteți, de asemenea, să identificați o temă de istorie contemporană pe care să o argumentați utilizând metoda interviului, având obligatoriu și acordul persoanei intervievate de a-i face public interviul și identiatea. În cazul în care persoana intervievată dorește să își păstreze anonimatul se vor trece doar inițialele numelui acesteia, fiind nevoie doar de acordul ca interviul să fie public pe platformele asociației.
- Sursele primare identificate ca baza analizei trebuie să fie originale, autorul trebuie să aibă consimțământul deținătorului obiectului de a-l face public și/sau cita.
- Nu se acceptă plagiatul sau utilizarea unor surse false sau publicate deja pe alte platforme online sau print.
- Ne rezervăm dreptul de a face o selecție a materialelor primite.
- Autorul materialului își asumă exclusiv responsabilitatea conținutului.
Modalități de citare a fotografiilor/obiectelor/materialelor de pe site:
Asociația Culturală „Istoria din casă în casă”, Titlul fotografiei/materialului, codul materialului și data accesării (în paranteze rotunde).
Cum ne poți ajuta?
Dacă apreciezi proiectele noastre, ne poți ajuta redirecționând până la 3,5 din impozitul pe salariu pe anul 2020 prin completarea formularului 230 până pe 20 mai 2021.
Pasul 1: Descarcă și completează formularul în format PDF privind acordul protecției datelor cu caracter personal (GDPR);
Acord GDPR ANAF D230
Pasul 2: Descarcă și completează formularul 230 în format PDF editabil. Pentru a simplifica procesul, acesta are deja datele asociației incluse.
Dacă ai nevoie de o versiune a formularului D230 format PDF needitabil și cu instrucțiuni de completare, aici:
230_OPANAF_15_2021
D230_12022021_ACICC
Pasul 3: Trimite-ne cele două documente în original și ne ocupăm noi de depunerea acestora.
Dacă alegi să ne ocupăm noi de depunerea formularului pentru tine, vom avea nevoie de acesta, alături de acordul GDPR în original. Ni le poți trimite la oricare din următoarele adrese:
Aleea Paltinilor, nr. 2, bl.42B, scara D, ap.65, et.1, jud. Buzău, 120144
SAU
Strada Știrbei Vodă, nr. 92, ap. 5, București, sector 1, 010124
SAU
Strada George Vâlsan, nr 25, et 6, București, sector 6, 060471
Cod de Identificare Fiscală (CIF): 43212392
Cont IBAN: RO87INGB0000999910863733
De asemenea, puteți depune personal la ANAF-ul județului/sectorului dumneavoastră, sau îl puteți trimite prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, la adresa agenției ANAF de care aparțineți. Desigur, îl puteți depune și online prin SPV.
Vă mulțumim!
Ne puteți contacta:
E-mail: istoriadincasaincasa@gmail.com
Instagram: istoriadincasaincasa (link)
Facebook: @Istoriadincasancasa (link)
Pinterest: historywithinourhomes (link)